Sperm Donasyonu-Sperm nakli

Sperm donasyonu veya sperm nakli kendi sperm hücresi ile gebe bırakamayacak(Azospermik hastalarda) ve genetik veya bulaşıcı hastalık taşıyan hastalara yapılmaktadır. Sperm donasyonu aynı zamanda evlilik düşünmeden hamile kalmak isteyen bekar bayanlarında anne olmak için sıklıkla başvurdukları bir tedavi şeklidir. Sperm donasyonu işleminde gebelik başarısı anne adayının yaşına, yumurta rezervine, oluşacak embriyo kalitesine göre değişkenlik göstermektedir.

Günümüzde azospermik( meni örneğinde hiç sperm bulunmaması) hastalarında sperm üretimi amacıyla kök hücre arama çalışmaları sürdürülmektedir. Bu sperm arama tekniklerine TESE, TESA, MESA, PESA denir. Eğer bu teknikler kullanılıp olumlu sonuç alınamamızsa, sperm donasyonu tedavisi geriye tek alternatif tedavi şeklidir.

Merkezimizde sperm donasyonu, yumurta donasyonu tedavisinden sonra en sık başvurulan donasyon tedavisidir. Tedavinizle ilgili beklenen başarı şansınızı başarı oranlarımız bölümünden öğrenebilirsiniz.

Doğuş tüp bebek merkezi olarak dünyanın en büyük sperm bankalarından aldığımız sertifikalı donör spermleri kullanmaktayız.

Sperm Donasyonu kimlere uygulanır?
– Menisinde hiç sperm bulunmayan erkekler,
-Menisinde sperm olup da yumurta dölleme yeteneği olmayan spermleri taşıyan erkekler
– Genetik hastalığı olan ve bu hastalığını çocuklarına bulaştırma riski olan erkekler,
-Mikrotesa yöntemi ile sperm bulunamayan erkekler Evlilik yapmadan çocuk sahibi olmak isteyen bayanlar

Sperm donasyonu için donör nasıl seçilir?
Daha önce gerekli tüm testleri yapılmış ve döllenebilirliği kanıtlanmış spermler dondurulup bankamızda saklanır. 6 aylık karantina sonrası tekrarlanan testlerde problem olmaması halinde kullanılır.

Sperm Donasyonu İşleminin Kıbrıs’taki Tedavi Süreci
Sperm donasyonunda bayanın ön tedavisinin tamamlanması ile çiftin 5 gece 6 günlük Kıbrıs seyahati planlanarak tedaviye başlanır. 1. gün genel olarak hiçbir işlem yapılmadan çiftin havalimanından transferi sağlanarak otelde dinlenmesi sağlanır. Ertesi gün anestezi altında yumurta toplama işlemi yapılacağından işlem saatinden 6 saat öncesine kadar yemek yememesi ve su içmemesi konusunda anne adayı uyarılır. 2. gün işlem (OPU) saatine göre hastanemizin aracı hastalarımızı alarak kliniğe ulaşımlarında yardımcı olur. Hastanemizde anne adayına anestezi altında yumurta toplama işlemi (OPU) yapılır. Çifte sperm donorü konusunda tercihi sorularak işlem için banka spermi belirlenir. Bu işlemden sonra mikroenjeksiyon ile dölleme işlemine geçilerek sperm donasyonu sürecine başlanır. 3. gün ve 4. gün hastalarımız otelde istirahat ederek embriyolarının gelişim sürecini bekler. 5. gün işlem saatine göre hastanemizin aracı ile ulaşım sağlanarak embriyo transferi için hastanemize gelinir. Hastalarımıza embriyolarının gelişimi ile ilgili bilgi verildikten sonra hastanın idrara sıkışması beklenerek transfer işlemine alınır. İyi kalitede 2-3 embriyo seçilerek anne adayına transferi ultrason eşliğinde sağlanarak tedavi tamamlanır. Transfer işleminden sonra hasta 2 saat hastanemizde kendi odasında dinlendirildikten sonra yine ulaşımı sağlanarak otele ulaştırılır. 6. gün hastamızın uçak saatine göre aracımız ulaşımını sağlayarak çitfi yolcu eder. Tüm tedavi süresince uçak biletleri, ulaşım ve konaklama hastanemiz tarafından sağlanarak hastalarımızın sadece tedavilerine konsantre olmaları sağlanır.

Sperm Donasyonu Tedavisinden Sonraki Süreç

Sperm donasyonu tedavisi gebelik sonucu embriyo transfer gününden 12 gün sonra kanda yapılan Bhcg hormon analizi ile tespit edilir. Bu süre zarfında anne adayı ağır iş yapmamalı ve eşi ile cinsel ilişkide bulunmamalıdır. Gebelik testi pozitif ise hasta ilaçlarına söylenen şekilde devam eder ve ilk ultrason muayenesi için kendi belirleyeceği kadın doğum uzmanından randevu alarak gebelik takibine başlar. Eğer gebelik sonucu negatif ise verilen ilaçları bırakarak adet kanamasının gelmesini bekler.