Göğüs Büyütme Yöntemleri
Memelerin küçüklüğü; ya gelişimsel olarak meme dokusunun yetersizliği ya da emzirme sonrası meme dokusunun sönmesi (involüsyon) sonucu gelişebilir.

Silikonla meme Büyütme
Güncel yaklaşımda göğüs büyütmenin bilinen en güvenli ve sağlıklı yöntemi ‘Silikon Meme İmplantları’ nın kullanılmasıdır. Bununla birlikte yağ enjeksiyonu ile meme büyütme ya da dolgu malzemeleri kullanarak meme büyütme yöntemleri bulunmaktadır.

Silikon Meme Protezlerinin Özellikleri Nelerdir?
Dış yüzeyi sert bir kabuktan, içi ise yumuşak kıvamlı jel silikondan imal edilmiştir
İmplantların dış kabuğu basınca son derece dayanıklı olup, 1 cm2 alanda 40 kg yük taşıyabilir. Bu nedenle tüm yüzey düşünüldüğünde implantların dış kabuğu 1-1,5 ton basınca dayanıklıdır. öte yandan bu kabuk sivri cisimlerle delinebilir. İmplantların içerisinde kendi şeklini koruyan ve bu nedenle hafızalı jel olarak adlandırılan tarzda bir silikon vardır. Bu nedenle herhangi bir kabuk yırtılmasında dahi içerisindeki jel çevre dokuya yayılmaz ve şeklini korur. İmplantların bu özelliği bize bu implantları ömür boyu kullanabilme imkanı sunar
Silikon, vücuda son derece uyumlu bir maddedir. Bu nedenle alerjik reaksiyon oluşturması beklenmez.
İmplantın yapısındaki silikon süt salgısına geçmez ve meme hastalıklarına (kanser dahil) bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Dünya üzerinde yaklaşık 65 milyon kadında meme implantı vardır. Son 4 yılda yapılan araştırmalarda, ortalama 300 hastada ALCL denilen bir yumuşak doku tümörü saptanmıştır. Bu tümör, implantı saran kapsülde saptanmış olup, yayılan bir huyda değildir. Saptandığında kapsülle birlikte çıkarılması tedavi için yeterli görülmektedir. ALCL’ nin özellikle pürtüklü yüzeye sahip implantların dokuya sürtünerek oluşturduğu hasara bağlı meydana geldiği düşünülmüş, bu yapıdaki implantların kullanımı yasaklanırken daha düz yüzeyli (microtextured) implantların kullanımı önerilmiştir. Hastaların her ihtimale karşı ameliyat sonrası yılda 1 kez meme ultrasonu yaptırmaları takip için yeterlidir.
Memede implant varlığı 40 yaş üzeri bayanlarda rutin yapılması gereken mamografiyi
Silikon meme implantlarında nadirende olsa karşılaşabileceğimiz önemli bir sorun ‘Kapsül Kontraksiyonu’ dur. Kapsül kontraksiyonu; belli bir süre içerisinde fizyolojik olarak gelişen ve protezin etrafının saran fibröz kapsülün, bazen şiddetli bir reaksiyon şeklinde kendini göstermesi, implantın etrafını çok sıkı bir şekilde sarmasıdır. Hastalarda ağrı, asimetri, taş gibi sertleşmiş meme dokusu ile kendini gösterir. Erken dönem kapsül kontraksiyonları genellikle düzenli masajlara cevap verir. Nadiren şiddetli kapsül kontraktürlerinde protezin çıkarılması gerekebilir.

Meme Protezleri Şekline Göre Nasıl Sınıflandırılır?
Meme protezleri şekil olarak ‘damla (anatomik)’ ve ‘yuvarlak’ olarak üretilmektedir. Yuvarlak implantlar meme ucunun üstünü, altını, sağını ve solunu eşit şekilde büyütür. Halen ameliyatların çok büyük kısmında yuvarlak implantlar tercih edilir. Damla implantlar ise meme başının altını, sağını ve solunu doldururken meme başının üzerini daha boş bırakır. Damla protezlerin asimetrik yapıda olması, bir şekilde içeride dönerse memeninde dönmesine neden olabilir. bu durum yine ancak bir cerrahi girişimle düzeltilebilir.

Teknolojinin gelişimi ile yeni nesil meme implantları üretilmiş olup, bu implantların içeriği, yerçekimi ile şekillenen ve bu şekilde normal meme dokusunu taklit eden akıllı jel den oluşmaktadır. Bu özellik çoğu hastayı yuvarlak ya da damla protez ikileminden kurtarmaktadır.

Meme Protezleri Vücuda Nasıl ve Nereye yerleştirilir?
Meme protezi, koltuk altı, meme başı ya da meme altı oluktan yerleştirilebilir. Günümüzde en sık kullanılan yöntem; meme altı yaklaşımla protezin konulmasıdır. Zira meme dokusuna ve diğer çevre dokuya hiçbir hasar vermeden bu kesiden yerleştirme yapılabilir. İz meme altı kıvrımda kalır ve belli olmaz. Meme altı kesi ile yapılan ameliyatlarda cerrahi operasyon süresi en kısadır.

İmplantlar meme büyütme ameliyatlarında farklı doku katmanlarına yerleştirilebilir.

1- Meme altı (subglandüler)

2- Zar altı (subfasiyal)

3- Kas altı (submusküler)

4- Yarı kas, yarı meme altı (Dual plan) kullanılan doku planlarıdır.

Meme protezi, yetersiz olan meme dokusunu tamamlamak amacıyla kullanılır. İmplant için en uygun doku planının neresi olduğunu, yaratılışın temelinde bulmak son mümkündür. Bu nedenle zorlayıcı bir faktör (aşırı zayıflık, orantısız meme büyüklüğü istemi, ek faktörler) olmadığı sürece; meme altı ya da ona en yakın plan olan kas zarı altına protez yerleşimi en ideal doku planıdır.

Meme dokusu hiç yok ya da çok az ise Protezin sınırlarını saklayabilmek amacıyla kas altı plan ya da dual plan kullanılabilir. Yeterli meme dokusu olan hastalarda kas altı yerleşim önerilmez.

Kas Altı Protezin Özellikleri Nelerdir?
Meme dokusu hiç yok ya da çok az ise bu plan kullanılır.
Dışarıdan protezin hissedilmesini ve yapay bir görüntü oluşmasını engeller.
Ameliyat sonrası implant kas tarafından tutulduğu için göğsün doğal sarkması uzun süre yaşanmaz. Fazla dik bir görünüme neden olur. Eğer zamanla göğüslerde sarkma olursa, implant yukarıda kalır meme dokusu adeta bir mum gibi implantın üzerinden akar.
Cilt sarkması olan göğüslerde kas altı plan önerilmez.


Meme Altı ya da Zar Altı Protezin Özellikleri Nelerdir?
Yeterli meme dokusu olan hastalarda en ideal yöntemdir
Ameliyat sonrası dönem oldukça rahat ve ağrısızdır.
Kısa zamanda doğal görünüm elde edilir
Ancak meme altı olukta protezin kenarları parmakla hissedilebilir (rippling). Son zamanlarda tam dolu ve yuvarlak kenarlı implantların kullanımı bu dalgalanma riskini en aza indirmektedir.

Kullanılacak Meme Protezinin Büyüklüğü Nasıl Belirlenir?
Ameliyatta kullanılacak protezin tipi, büyüklüğü ve yüksekliğini belirlemede 2 önemli faktör vardır. Birincisi hastanın vücut ölçüleri ve meme yapısı, ikincisi ise hastanın beklentileridir. Protezin taban çapı ve yüksekliği hastanın gövde genişliğine ve boyuna göre ayarlanabilir. Bu aşamada hastanın istekleri de göz önüne alınır,

Meme Büyütme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Meme büyütme ameliyatı ameliyathane şartlarında ve genel anestezi altında ortalama 45 dakika – 1 saat kadar sürer. Özellikle kas üzeri yerleşimlerde ameliyat sonrası tamamen ağrısızdır. Kas altı yerleşimlerde ameliyat sonrası ilk 3 hafta ağrı belirgin şikayet konusudur. Hastanın 1 gece hastanede kalması yeterlidir. 3. gün sonunda günlük yaşamına geri dönebilir. Yeni yapılan göğüslerin şekillenmesi ve belli bir form kazanması ortalama 8-10 hafta zaman alabilir.. İlk başta dik ve gergin olan memelerin, yer çekimi ve doku esnemesinin etkisiyle ideal forma ulaşması için zamana ihtiyacı vardır. önemli bir nokta ameliyat sonrası vücut ağırlığının %8-10 u kadar olan kilo kayıpları meme formunun bozulmasına ve sarkmaya neden olmaktadır.

Yağ Enjeksiyonu ile Meme Büyütme

Son zamanlarda meme dokusuna yağ enjeksiyonu ile büyütme uygulamaları yapılmaktadır. Meme dokusuna yağ enjeksiyonu asla meme protezi ile aynı işleve sahip değildir. Ancak;

Yeterli meme büyüklüğü olmasına karşın üst pol dolgunluğunun az olması,
Memeler arası hafif boyut farkı bulunması,
Şekilsel bozuklukların varlığı gibi durumlarda uygulanabilir.
Bununla birlikte tek seans uygulamanın yeterli olmaması, uygulama sonrası bazı deformitelerin gelişebilmesi ve ilerleyen dönemlerde meme hastalıkları açısından tanısal yaklaşımı zorlaştırması gibi olumsuz etkilerin varlığı unutulmamalıdır.

Ameliyatsız Göğüs Büyütme
Son zamanlarda insanların ameliyat korkularından faydalanılarak, ameliyatsız yöntem olarak tanımlanan bazı hormonal ilaçların, bitkisel ürünlerin ve en tehlikelisi ise bazı dolgu maddelerinin uygulandığını biliyoruz. Bu yöntemlerin ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini ve ciddi sayıda hasta mağduriyeti yarattığını unutmayınız.