Kaş Estetiği

Kaş estetiği büyük oranda dermokozmetik girişimlerle düzeltilebilir bir konudur. Bununla birlikte, cerrahi ya da daha lokal bir girişimle düzeltilmesi gereken en önemli sorun kaş düşüklüğüdür.

Yüz oranlarına göre ideal bir kaş yapısının şekli büyük oranda belirlenmiştir. Kaşın iç kenarı, kaş kavsinin tepe noktası ve dış bitiş kenarı burun kanadı ve gözün konumuna göre belirlenebilir.

İdeal kaş seviyes erkekler için göz küresini çevreleyen ve orbita denen kemik çerçevenin üst kenarıdır. Kadınlarda ise bu kemik hattın yaklaşık 1 cm üzeri olarak ifade edilir. yani kadınların kaş seviyesi erkeklerden yaklaşık 1 cm daha yukarıda yerleşimlidir. Kaşın bu seviyelerden daha alta yerleşmesi önemli bir görsel sorun teşkil eder.

Kaş Kaldırma

Kaş kaldırma işlemi; geçici ve basit yöntemlerle ya da daha uzun etkili ya da kalıcı yöntemlerle yapılabilir. Botulinum Toksin uygulaması, İp askılar ya da cerrahi yöntemler bu yelpaze içerisinde sayılabilir.

Botoks İle Kaş Kaldırma

Kalıcı kaş kaldırma işleminin kalıcı sonuçlarından korkan, kaş kaldırmak amacıyla ameliyat düşünmeyen, saç çizgisi çok yukarıda ya da kel olan hastalarda botoks tercih edilebilir.

Alın bölgemizde her iki kaşımızın dış kenarları arasından başlayıp, enseye doğru uzanan frontal kas adı verilen kas kaşların ve alnın yukarı kaldırılmasını sağlar. bu kasın sadece orta huzmeleri botoks ile felç edildiğinde her iki yandaki kas huzmeleri göreceli olarak daha fazla yukarı kalkar. Bu durum bize botoks ile kaşların kısmen kaldırılmasına imkan sağlar. İşlem son derece basit olup, ortalama 5 dk sürer. İşlem sonrası etki 4-7 günde ortaya çıkar. Bu süre içerisinde enjekte edilen botoksun yayılmaması için bu bölge ovalanması ve sıcak su ile banyo yapılmaz.

Dolgu İle Kaş Kaldırma

Kaş altına dolgu uygulaması seviye olarak kaşları kaldırmamak la birlikte, üst göz kapağı ile olan mesafeyi kısmen arttırdığı için bu şekilde bir etki sağlayabilir. Anormal olmayan yaşlanmaya bağlı erken dönem kaş düşüklüğünde dolgu kullanımı ile etkin sonuçlar alınabilir.

İple Kaş Kaldırma

Eriyebilir ya da kalıcı olan iplerin cilt altına yerleştirilmesi ile kaş kavsi yukarı doğru kaldırılabilir.

İple askı yöntemi; cerrahi girişim istemeyen ancak kalıcı ya da geçici süreli kaş kaldırma isteyen hastalar için kullanılabilir. İşilem muayenehane şartlarında ve lokal anestezi ile yapılabilmektedir. İple kaş kaldırmanın en önemli yan etkileri, mimik hareketleri sırasında kaşları asılı durması ve erken dönemde eski hallerine geri dönmesidir.

Kaş Kaldırma Ameliyatı

Cerrahi yöntemle kaş kaldırmak için farklı teknikler tanımlanmıştır. Kaşın hemen üzerinden ve kaş boyunca bir cilt şeridinin çıkarılması, saç içerisinden girilerek kaş bölgesinin yukarı çekilmesi ya da son zamanlarda son derece rövaşta olan ve ‘galeoplasti’ olarak adlandırdığımız yöntemle çok doğal sonuçlar elde edilebilir. İşlem genel anestezi altında ve ameliyathane şartlarında yapılır. Ortakama ameliyat süresi 30 dk – 1 saat arasındadır. hasta aynı gün taburcu olabilir.

Endoskopik Kaş Kaldırma

burada ciddi bir kavram kargaşından bahsetmek gerekir. Kaş kaldırmada endoskopinin kullanımı herhangi bir kesi yapmadan, küçük bir delikten girilerek kaşların kaldırıldığı anlamına gelmez. Ancak kaş kavsinin hemen üzerinde bulunan iki adet sinirin ameliyat sırasında hasar görmemesi için bu bölgedeki doku diseksiyonunun endoskop yardımıyla yapılmasını ifade eder. Bununla birlikte kaş kaldırma da yeni bir yaklaşım olan galeoplasti, endoskop kullanımını tamamen gereksiz kılmaktadır.