Üst Göz Kapağı,

Üst Göz Kapağı Sarkması Nedir?

Üst göz kapakları, gözümüzün sürekli ıslatılmasını ve nemli kalmasını sağlayan, ayrıca koruma fonksiyonu olan mukoza, kas, kıkırdak ve deriden oluşan bir yapıdır. Zamanın yıpratıcı etkisi; üst göz kapaklarında sarkma şeklinde kendini gösterir. Göz kapağındaki sarkma erken dönemde cilt fazlalığı şeklinde kendini gösterir. Bu fazlalık özellikle estetik açıdan sorunlu bir görünüm yaratır ancak fonksiyonel bir kayıp genellikle yaratmaz. Daha ileri evrelerde ise göz kapağını yukarı kaldıran levator kasında da sarkmalar olur ki, bu sarkma görme alanının azalması, dikkat kaybı ve kontrolsüz uyuklama gibi problemlere neden olur.

Üst Göz Kapağı Sarkmasının Sonuçları Nelerdir?

Üst göz kapaklarının sarkması, yüz yaşlanmasının belirgin hissedildiği bir durumdur. Çünkü insanlar arası görsel temasta ilk fark edilen yüz bölgesi gözler ve göz çevresidir. Göz kapağındaki cilt sarkmaları, sürekli aynı noktaya baktığınız durumlarda (kitap okuma, tv izleme, araba kullanma gibi) dalıp gitme ve uyuklama gibi sorunlara neden olurken, kas sarkmasının varlığında göz kapağı düşer ve görme alanı daralır.

Üst Blefaroplasti Nedir?

Üst Göz Kapağı Estetiği

Üst blefaroplasti, üst göz kapağındaki deri ve kas sarkmasının tedavi edildiği ameliyatın adıdır. Bu işlem çoğu zaman lokal anestezi altında yapılabilir ve ortalama 45 dakika sürer. Bazen sadece fazla cilt çıkarılırken, eğer levator kasında fazlalık varsa, eş zamanlı olarak kastan bir parça çıkarılabilir ya da kendi üzerine katlanabilir (rezeksiyon ya da plikasyon). İşlemden 1 hafta önce asprin kullanılmaması ve 3 gün önce alkol ve bitkisel çay kullanılmaması son derece önemlidir. Ameliyat sonrası ilk 24 saatte aralıklı buz uygulaması morluk ve ödem gelişimini engelleyecektir. bu işlem kişiyi fiziksel olarak günlük hayatından alıkoymaz. 1 hafta sonunda dikişleri alınır.

Göz Kapağı Estetiği Yaptıranlar

Tarif edilen şikayetlere sahip olan her yaş grubu ve her iki cinsten hastalardır.

Alt Göz Kapağı Estetiği Nedir?

Alt göz kapaklarında görülen en önemli sorun; göz altlarında torbalanma/fıtıklaşma ve buna eşlik eden kırışıklık ve koyu renk değişimi gibi cilt problemleridir.. Bu sorun kişide sürekli yorgun ve negatif enerji yaratan bir duruma yol açar.

Göz Altı Torbalanmalar Nasıl Meydana Gelir?

Gözümüz, bizi dış dünyaya bağlayan en önemli duyu organımızdır. Göz küresi orbita adı verilen kemik bir yuva içerisinde korunur. Göz küresi ile bu kemik yuva arasında, hareket halinde ve basınç altındayken gözü kemiğin sertliğinden koruyacak şekilde yerleşmiş ve basınç emen yağ yastıkçıkları (fat pad) bulunur. Bu yağ yastıkçıkları belli bir basınç altında septum adı verilen odacıklara hapsedilmiştir. Bazen yapısal olarak, septum denen zarda bir yırtılma meydana gelir ve yağ yastıkçıkları basınç etkisiyle öne doğru fıtıklaşarak göz altı torbalarını oluşturur. Göz küresine bası uygulandığında bu yağ torbalarının öne doğru daha da fıtıklaştığı görülür.

Alt Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?

Alt göz kapağında kirpik hattının hemen altından (subsiliyer) yapılan kesilerle bu yağ yastıklarına ulaşılır. bu hat izlerin saklanması için mükemmel bir yerdir. Fıtıklaşmış olan kısım kesilerek alınır ve yırtılmış olan septum tamir edilir. Cilt kapatılırken, göz altı kırışıklıklara yol açan cilt fazlalığı kontrollü bir şekilde alınarak operasyona son verilir.

Alt göz kapağı çok narin bir alan olduğu için operasyon genel anestezi altında yapılır. Ameliyat ortalama 1 saat sürer. Ameliyat sonrası hastanın 1 gece hastanede yatması uygundur. zira erken dönemde oluşacak kontrolsüz bir kanama körlüğe kadar varabilen sonuçlara neden olabilir. Özellikle yoğun sigara içen hastalarda bölgenin narin ve karmaşık anatomik yapısına bağlı olarak ameliyat sonrası çekintiler (ektropion) meydana gelebilir. bu gibi riskli hastalarda, fıtıklaşmış yağ dokusunun alınması için hiç cilt çıkarmadan diğer fıtıklaşmış kese içerisine girilerek fazla yağ dokunun alınması mümkündür. Ameliyat sonrası ortalama 2 hafta içerisinde hasta tamamen normal görüntüye kavuşur.

Ameliyatsız Göz Kapağı Estetiği

Son zamanlarda sıkça gördüğümüz bu kavram bir cihaz yardımıyla göz kapağı dokusunun sıkılaştırılması işlemidir. Bunu naylon bir poşetin ısı altında büzüşmesine benzetebiliriz. Ancak elde edilen etki son derece sınırlı ve geçicidir. Kısa süre içerisinde hastaların tekrar müdahaleye ihtiyaç duyar hale geldikleri bilinmektedir.