Bir kadının yumurtalıklarının kalitesi ortalama 35 yaşından sonra önemli ölçüde azalır. Yumurta donasyonu, doğal olarak üreyemeyen kadınlara kendi fiziksel özelliklerine benzer, kan grubu ile uyumlu, genç, sağlıklı ve doğurganlığını kanıtlamış başka bir bayanın (donörün) yumurtaların gönüllü olarak verilmesiyle gerçekleşir, böylece doğal yollardan hamile kalamayan kadınların hamile kalma olasılığı oluşur.

Burada yumurta donasyonu hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulacaksınız. Hâlâ kafanızda soru işaretleri olursa bir telefon uzağınızdayız!

Yumurta nakli veya yumurta donasyonu tedavilerinde genel olarak % 70-80 gebelik başarısı sağlanmaktadır. Tedavi sonrası gebeliğin düşükle sonuçlanma veya dış gebelik oluşma riski normal yollar ile oluşan gebelikler ile benzerdir.

Neden Yumurta Donasyonu?

Yumurta donasyonunun tercih edilmesinin temel nedeni çocuk sahibi olmaktır. Ancak kimler yumurta donasyonunu tercih eder? Çocuk sahibi olma hayali uzun süre yerine getirilmiyorsa, yumurta donasyonu kadınların gebe kalması için son seçeneklerdendir.

  • Kadının kalitesiz yumurtalıklara sahip olması veya yumurtasız olması, ancak erkeğin spermini kullanarak biyolojik bir çocuk isteyen çiftler
  • Yumurtalıkları olmayan ancak sağlam bir rahmi olan kadınlar
  • Çocuklarına aktarmak istemedikleri genetik faktörleri veya hastalıkları olan kadınlar
  • Kemoterapi veya radyoterapi sonrası gebelik düşünen kadınlar
  • Geç evlilik nedeniyle kendi yumurtasıyla hamile kalma şansı çok düşük olan kadınlar
  • Turner Sendrom gibi genetk hastalık taşıyan kadınlar
  • Ard arda başarısız tüp bebekdenemeleri yapan hastalar

Yumurta Donasyonu Tedavisinde Alıcının Ön Tedavisi ve Takibi

Yumurta donasyonu tedavisine uygun donörün (yumurta bağışçısı) belirlenebilmesi için hastanın tüm tıbbi öyküsü, kan grubu ve fiziksel özellikleri dikkate alınarak başlanır. Gerekli testler, bilgiler ve muayene sonuçları hastadan istenir. Alınan test sonuçlarında hamileliğe engel bir durum yok ise yumurta donasyonu tedavisi için ailenin belirlemiş olduğu tedavi ayı için planlama yapılır.

Öncelikle anne adayının fiziksel özelliklerine ve kan grubuna uygun donör belirlenir. Daha sonra anne adayı ve donör arasında adet senkronizasyonu sağlanarak adet döngülerinin başlaması beklenir. Anne adayının adet döngüsünün başlamasıyla tedavi hazırlığına başlanır. Eğer anne adayı adet görmüyor ise uygun donörün adet döngüsüne göre hazırlık protokolü belirlenir. Hasta kendi doktoru aracılığı ile veya bizim tavsiye edeceğimiz bir doktor aracılığıyla ön tedavi dönemini tamamlar.

Ön tedavi dönemi tedavinin şekline göre yaklaşık 12-20 günlük bir süreç alır.

Anne Adayından İstenilen Testler:
1. FSH, LH, E2 ve PRL (Adet kanamasının 2. veya 3. günü yapılacak)
2. TSH, T3, T4 testleri
3. Tam Kan Sayımı
4. Açlık Kan Şekeri
5. Üre, SGOT, SGPT
6. PTZ, INR, APTT
7. Vit B12 ve Vit D
8. Kan Grubu Analizi
9. HbsAg, Anti-HBc total, Anti-HCV, HIV, VDRL
10. Pelvik Ultrason Raporu, (USG veya HSG)

Anne Adayından İstenilen Bilgiler:
1. En son adet tarihi (ilk günü)
2. Fiziksel özelliklerinize göre donör belirlenmesi için resim,
3.Tedavi döneminizin kararı

45 yaş ve üzeri anne adaylarının yukardaki testlerin haricinde;

  1. Kardiyoloji uzmanından sağlıklıdır, kardiyolojik açıdan gebe kalmasında sakınca yoktur raporu (EKO ve EKG şarttır.)
  2. Dahliye uzmanından sağlıklıdır, dahili yönden gebe kalmasında engel yoktur raporu almaları zorunlur.

Baba Adayından İstenilen Testler:
1. Spermiyogram Analiz (3 günlük cinsel pehrizden sonra yapılmalıdır.)
2. Kan Grubu Analizi,
3. HbsAg, Anti-HBc total, Anti-HCV, HIV, VDRL testleri

Yumurta Donasyonu İşleminin Kıbrıs’taki Tedavi Süreci

Anne adayının ve kendine uygun olarak hazırlanan donörünün ön hazırlık süreçleri senkronize bir şekilde tamamlandıktan sonra tedavi günü belirlenerek çiftin Kıbrıs’ta ki 1 haftalık tedavi süreci organize edilir.

1.Gün

Donörün yumurta toplama işleminden 1 gün önce Kıbrıs’a seyahatiniz ayarlandığı için ilk gün Havalimanı-Otel transferiniz sağlanarak gününüzü dinlenerek geçirmenizi sağlıyoruz.

2.Gün

Tedaviniz için hazırlık gören yumurta donöründen yumurtalar toplanır. Baba adayından sperm örneği alınır. Laboratuvar ortamında yumurta ve sperm hücreleri döllendirilerek embriyolar oluşturulur. Anne adayının endometrium kalınlığı ölçümü yapılarak tedaviye ek ilaçlar başlatılır.

3.-4.-5.-6.Gün

Bu süreç embriyo gelişim aşaması olduğundan hastalarımızın hastanede bulunmalarına gerek duyulmaz. Bu süreci hastalar Kıbrıs’ın güzel ortamında moral depolayarak geçirirler.

7.Gün

Gebelik ihtimalini yükseltip, çoğul gebelik riskini azaltmak için 5. embriyo gelişim günü olan bu günde transfer işleminiz yapılır. Laboratuvarda gelişim kalitesi en iyi olan 2 veya 3 embriyo seçilerek transfer işlemine hazırlanır. İyi kalitede kalan embriyolar var ise ileride çocuğunuza kardeş olması için dondurularak saklanabilmektedir. Embriyo dondurma işlemi olası tedavi başarısızlığında yumurta donasyonu işleminin ağır fiyat yükünü hafifletmekte aynı zamanda ilk oluşacak gebelik sonrasında bebeğinize öz kardeş isteğinize çözüm olmaktadır.

8.Gün

İyi geçen tedavi sonrası geri dönüş yolculuğuna hazırsınız. Uçak saatinize göre özel servisiniz otelinizden havalimanına gitmenize yardımcı olmaktadır.

Yumurta Donasyonu Tedavisinden Sonraki Süreç

Yumurta donasyonu tedavisi sonrasında gebelik sonucu embriyo transfer gününden 12 gün sonra kanda yapılan Bhcg hormon analizi ile tespit edilir. Embriyo transfer işlemi sonrası beklenecek süre özel ve hassas olduğundan anne adayı kendini çok yormamalı ve ağır işlerle uğraşmamalıdır.