Çene Estetiği

Çenenin pozisyonu; tek başına yüzün estetik algısını değiştirebilir. Özellikle burun ve dudakların görünümünü de direk olarak etkiler. Bu etki en fazla yan profillerde kendini gösterir. Çene ucunun normalden daha önde olduğu durumlarda (prognati), dudaklar geri planda kalırken, burun ve orta yüz bölgesi çökmüş gibi görünür. Çene ucunun normalden geride olduğu durumlarda (retrognati) ise; burun daha belirgin ve önde algılanır. Çenenin pozisyonu tam olarak, sefalometrik grafiler üzerinde yapılan analizler ile ortaya konulabilir. Bu anormal durum çok belirgin ise; dişlerin üst üste oturmasını bozar (oklüzyon bozukluğu) ve ortodontik sorunlara yol açabilir. Son zamanlarda yüz hatlarının belirlenmesinde çene kenarı ve çene köşesinin pozisyonu önemli hale gelmiştir. çene köşelerinin belirsiz olduğu yüz hatları insana rahatsız edici bir görüntü verir.

Çene Ucu Estetiği Nedir?

Çene ucundaki problemler, çoğu zaman burun estetiği planlanan hastalarda, ameliyat öncesi analizler sırasında fark edilir. Zira doğru pozisyondaki bir çene ucu, burun şeklinin ve yüzün estetik algısında son derece önemlidir. Geri pozisyondaki çene ucu yüz algısında burnun rolünü çok ön plana çıkarırken, ön pozisyondaki çene ucu burnu ikinci planda bırakır.

Çene Ucu Törpülemesi

Çene ucunun önde ve belirgin olduğu durumlarda çene törpüleme son derece etkili bir çözümdür. Çene törpüleme işleminde; çene altı kıvrımdan ya da ağız içerisinden girilerek çene kemiğine ulaşılır. Kemikteki fazlalık keserek ya da törpülenerek alınır. Bu ameliyat yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. İşlem genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sonrası ağrı beklenmez. Ancak 1 hafta – 10 gün süreyle çene ucunda ödem ve şişlik olacaktır. Çene ucunu destekleyen bandajların ameliyattan sonra kullanılması ödemin kontrol altına alınmasını sağlar. Buz kullanımı ara ara yapıldığında faydalıdır. Eğer kesi ağız içerisinden yapılmış ise ilk 48 saat sıvı beslenme ve 1 hafta süreyle ağız gargarası önerilir.

Çene Ucu Protezi

Çene ucunun geride olduğu durumlarda en iyi tedavi yöntemi kalıcı protezlerin yerleştirilmesi dir. Bu amaçla yağ enjeksiyonları ya da dolgu uygulamaları da önerilmiştir. Çene ucuna yerleştirilecek protezler yumuşak silikon kalıplar ya da sert kompakt malzemeler (med-por) olabilir. Protezler yine çene altı kıvrımındaki çizgiden ya da ağız içerisinden girilerek kemik üzerine yerleştirilir. Ameliyat genel anestezi altında ve ameliyathane şartlarında yapılır. Kompakt malzemeler kemiğe vida ile sabitlenirken, silikon protezler çevre dokuya sabitlenerek bırakılır. Tekniğe göre ameliyat süresi 30 dakika iile 2 saat arasında değişebilir. Silikon protezlerle yapılan ameliyat ve iyileşme süresi çok daha kısadır.

Çene Ucu Protezi Taktıranlar

Kısa sürede normal yaşamlarına dönebilirler. Ağız içerisinden kesi yapıldıysa 72 saat sıvı beslenme ve 1 hafta ağız gargarası kullanımı önemlidir. Ameliyat sonrası 1 hafta – 10 gün süreyle çene maskesi kullanımı önerilir.

Orta uzun dönemde enfeksiyon gelişebilmesi, dokuyla bütünleşmesi nedeniyle implantı geri çıkarılmasının neredeyse imkansız oluşu gibi nedenlerle med-por implant kullanımını tavsiye etmiyoruz.

Oysa silikon implantlar hem çok kolay yerleştirilir, gerektiğinde ise çok kolay bir şekilde çıkarılabilir. Silikon implantların ucun dönemde çene kemiğini incelttiği ifade edilse de, bu incelmenin yaşlılığa bağlı gelişme ihtimali de son derece yüksektir. Silikon çene implantlarına bağlı herhangi bir patolojik kemik kırığı olgusu bilinmemektedir.

Çene Ucu Dolgusu

Bu amaçla hyaluronik asit ya da daha öncelikle kalsiyum hidroksi apatit dolgular kullanılabilir. Hyaluronik asit dolgular ortalama 8 ay – 1 yıl, mineral dolgular ise 2 yıl kalıcılık sağlar. İşlem muayenehane şartlarında 5-10 dakika içerisinde yapılır ve herhangi bir şişlik ya da kızarıklık oluşmaz.

Çene Köşesi Dolgusu

Çene, elmacık kemiği gibi kemik yapıların belirginleştirilmesinde kalsiyum hidroksi apatit yapıdaki dolgular altın standart olarak kullanılır. Özellikle çene köşesinin belirginleştirilmesinde bu tür dolgular son derece etkin sonuç sağlar.